
De Robuust-consument
Attitudes
De Robuust-consument heeft een positieve attitude tegenover duurzaam leven, biologische, lokale producten en seizoensgebonden producten. Deze attitude is zo positief dat hij zelfs in de toekomst misschien zijn eigen biobedrijfje wilt oprichten om zijn steentje te kunnen bijdragen aan de maatschappij.
De Robuust-consument heeft een waarde-expressieve attitude: hij houdt van het concept van Robuust en koopt daarom Robuust-producten. Robuust-producten zeggen iets over de consument: hij wilt een gezond en duurzaam leven.
Omdat een Robuust-product een waarde-expressieve functie vervult voor de consument, kan hij overtuigd worden door een marketeer die bijvoorbeeld afbeeldingen van de natuur gebruikt of woorden die te maken hebben met “bio” of “duurzaam” in zijn communicatie benadrukt.
ABC-model (Affect, Cognition, Behavior)
Standaard leerhiërarchie
De Robuust-consument hoort eerst over de voordelen van Robuust-producten. Vervolgens krijgt hij een goed gevoel bij Robuust-producten. Uiteindelijk gaat hij naar de winkel en besluit hij om Robuust-producten te kopen. De consument gaat een emotionele band aan met Robuust. Hij is sterk betrokken bij de koopbeslissing.
Attitude tegenover reclame
Robuust maakt op dit moment enkel reclame via Facebook of de media. Flyers hebben ze niet. De consument kan alleen bereikt worden via mond-aan-mondreclame, gedeelde Facebookberichten of het nieuws. De consument kan dus niet worden blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels door reclame.
Met een multiattribuutmodel kunnen we voorspellen welke bio-winkel de consument zal kiezen. De consument heeft zijn keuze teruggebracht tot drie mogelijke bio-winkels. De belangrijkste attributen die de consument overweegt, vinden we terug in de eerste kolom. Daarna heeft de consument zowel een score gegeven voor hoe elke bio-winkel op iedere attribuut presteert als het relatieve belang van de attributen. Door de attribuutscores op te tellen, krijgen we een totale attitudescore voor elke bio-winkel. Uit de analyse blijkt dat de consument de meest positieve attitude heeft tegenover Robuust.
Multiattribuutmodel: Bio-winkel keuze
Attitudes kunnen veranderen in de toekomst, maar de Robuust-consument is zo overtuigd van zijn waarden dat er maar een minieme kans is dat hij plots op een dag terug zal overschakelen naar gewone producten.
Theorie van het mediagebruik
Ook wilt de Robuust-consument aan anderen tonen hoe gezond hij leeft en soms hoort hij zelfs graag van anderen dat hij goed bezig is. Hij gebruikt de media om zijn behoeften te bevredigen. Na het winkelen bij Robuust plaatst hij trots foto’s van zijn aankopen op sociale media om te tonen aan zijn vrienden en familie.


