top of page

Motivatie, betrokkenheid en waarden

 

De typische consument is in zijn zoektocht naar duurzaamheid en het ‘taking care of the planet’ aspect, gebotst op de winkel Robuust.

De motivatie van de typische consument is eerder positief, omdat hij een beter milieu wil nastreven. Hij is in dat opzicht eerder optimistisch. Hij is geen doemdenker die ervan uitgaat dat zijn koopgedrag het verschil niet zal maken. Integendeel, hij gaat zijn koopgedrag overdragen aan zijn kinderen waardoor zij misschien wel het verschil kunnen maken.

Het zou wel eens kunnen dat er een motivatieconflict ontstaat. Denk maar aan een approach-avoidancebenadering; enerzijds willen we graag iets bekomen, maar anderzijds willen we het ook vermijden. Dit kan zich voordoen wanneer de consument wel naar Robuust wil gaan, maar het anderzijds ook te ver vindt om er naartoe te reizen.

De verpakkingsloze producten zijn over het algemeen goedkoper dan in de supermarkt, maar er zijn ook producten die duurder zijn. De consument moet dan de overweging maken of hij daar die prijs wel wil voor geven. Opnieuw een voorbeeld van een eventueel approach-avoidance conflict dat kan optreden.

Een laatste voorbeeld van een de approach-avoidance conflict dat kan optreden, is dat de consument aan de ene kant wel het milieubewuste winkeltje wil binnengaan om inkopen te doen, maar door de beperkte hoeveelheid aan producten is hij bijna verplicht om elders nog de resterende bio-producten te gaan halen. Dus aan de andere kant wil hij ook vermijden dat hij minstens twee winkels moet betreden om zijn inkopen te vervolledigen en in meerdere winkels zijn aankopen te verrichten. Uit de betrokkenheid van de consument zal echter blijken dat hij het niet erg vindt om in meerdere winkels aankopen te doen.

 

De typische consument bezit over een vrij hoge betrokkenheid. Hij is gemotiveerd om goed te doen voor het milieu waardoor hij zelfs bereid is de nodige inspanning te leveren om tot de winkel van Robuust in stad Antwerpen te raken.

Hoe komt het dat onze consument een hoge betrokkenheid heeft? Hij heeft een grote interesse in het milieu en zijn gezondheid. Hij hecht veel belang aan alles wat het woord “bio” draagt. De “Zero Waste Shop” spreekt dan ook boekdelen voor hem.

Toch dienen we dit enigszins te relativeren in die zin dat we niet kunnen zeggen dat onze consument echt gepassioneerd is. Zijn betrokkenheid ligt ergens tussen inertie en passie.

 

Als we ons verdiepen in de vormen van betrokkenheid, kunnen we in dit geval concluderen dat de typische consument van Robuust over een egobetrokkenheid beschikt. Het gekozen product, in dit geval de Robuust winkel, is belangrijk voor zijn zelfbeeld. De consument heeft een positief zelfbeeld en zal producten zoeken die dit kunnen bevestigen.

 

Waar attitudes van toepassing zijn om specifieke situaties, zijn waarden algemener. Welke waarden acht de typische Robuust consument belangrijk in het leven?

Hij is voornamelijk op zoek naar geluk, zelfrespect, goede gezondheid, vrijheid en gelijkwaardigheid. Op het product specifieke vlak is hij op zoek naar duurzaamheid, producten die met zorg voor de natuur gemaakt zijn.  Het is zowat de belangrijkste waarde in zijn leven.

 

 

Hoe hij deze eindwaarden gaat bereiken, kunnen we illustreren aan de hand van een middel-doelketen.

Het belang van duurzaamheid in het leven de typische consument uit zich voornamelijk in de motivatie om bij Robuust te kopen.

© 2015

bottom of page