top of page

Zijn levensstijl

Consumenten met dezelfde demografische kenmerken kunnen toch heel sterk van elkaar verschillen door hun levensstijlkeuzes.

In wat volgt proberen we heel kort en bondig de levensstijl van de Robuust-consument te omschrijven aan de hand van een aantal bekende psychografische segmentatiesystemen.

 

Values and Lifestyles system

De eerste en meest bekende is de VALS of Values and Lifestyles System. De verticale as geeft weer over welke middelen de consument beschikt. De Robuust-consument beschikt zeker over de nodige financiële middelen, heeft een mooi diploma op zak en is tevens enthousiast om te kopen, omdat hij weet dat hij natuurlijk geproduceerde goederen aankoopt.

De horizontale as geeft de zelforiëntatie van de groep aan. De Robuust consument is gericht op idealen omdat hij zijn koopbeslissingen baseert op overtuigingen. Het geloof dat hij milieubewust is en hij iets goed doet voor de maatschappij overheerst. Hij kijkt daarbij niet naar de anderen.

We kunnen dus met andere woorden concluderen dat onze Robuust-consument behoort tot de groep “Thinkers”. Deze groep wordt gekenmerkt door een tevreden persoonlijkheid. Ze zijn bedachtzaam en gemakkelijk. Ze denken na over hun besluitvormingsproces en handelen rationeel. 

Mentality-model

Een tweede model van levensstijlsegmentatie is het Mentality-model van Motivaction.

 

Onze typische consument behoort tot de post-materialisten: iemand die openstaat voor nieuwe ontdekkingen en ontplooiingen, die stelling neemt tegen sociaal onrecht en die zal opkomen voor het milieu. Iemand die ook het vergaren van nieuwe kennis niet in de weg zal staan.

 

Dit kan geheel gelinkt worden met de het laatste model, namelijk de Roper Consumer Styles van Gfk.

 

 

Roper Consumer Styles

Op de Noord-Zuid as is onze consument op het intellectuele gericht. Ze hechten een relatief grote waarde aan zelfontplooiing, stellen kwaliteit als vereiste en zijn postmaterialistisch.

Wat de Oost-West as betreft, dat een onderscheid maakt tussen behoud en verandering, zit onze consument ergens in het midden. Toch kunnen we hem of haar net iets meer linken met een levensstijl die georiënteerd is op vooruitgang. De consument draagt namelijk zorg voor het milieu en wil streven naar een betere wereld, maar zal daarbij voornamelijk eerst naar zichzelf kijken en er gewoon voor zorgen dat hijzelf het milieu geen extra schade toebrengt.

De typische consument van Robuust is duidelijk een maatschappelijk betrokken persoon. Tijdens het verrichten van inkopen zal hij steeds op zoek gaan naar die producten die zowel zijn leven als de maatschappij beter maken. Hij denkt ook na over de toekomst. Opnieuw komt hier aan bod dat hij een rationele afweging maakt van de bestaande producten. De consument denkt na over wat hij koopt. Toch staat hij het genieten van het leven niet in de weg.

Het is daarenboven nuttig aan te halen dat de consument heel dicht aanleunt bij de groep wereldburgers daar zij in de stad wonen, relatief jong zijn en een goed inkomen hebben.

 

De consument wordt ook beïnvloed door zijn geografische omgeving. Hij woont in Stad Antwerpen. Wij maken hierbij de veronderstelling dat de persoon het openbaar vervoer en de fiets verkiest boven de persoonlijke wagen om zich te verplaatsen.

Deze persoon maakt deel uit van de stadsmensen met een vrij alternatieve stijl. Dat is de subcultuur waartoe ze behoren. Hij zal ook in de kledij op zoek gaan naar kwaliteit en zorg voor het milieu met oog voor de huidige trends in de mode.

© 2015

bottom of page