top of page

Individuele besluitvorming

1. Probleemonderkenning

De consument beseft dat we leven in wereld die zichzelf stilaan kapot aan het maken is. Hij denkt erover de lokale boeren te steunen door in een biowinkel zijn aankopen te doen.

 

2. Informatievergaring

De consument gaat in deze fase op zoek naar de juiste informatie die nodig is om het onderkende probleem op te lossen. Concreet zal hij in deze situatie op zoek gaan naar de bestaande winkels in zijn buurt die bioproducten verkopen. Dit gebeurt zowel op een interne als een externe manier. Bij het interne gedeelte gaat de consument op zoek naar wat hij geleerd heeft uit voorgaande ervaringen. Bij de externe vergaring gaat hij externe bronnen raadplegen waar zijn vrienden en kennissen een grote rol in zullen spelen. Zij zullen hun ervaringen met verschillende winkels in de buurt delen met de consument. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat de consument de winkel van Robuust ontdekt heeft via sociale media daar zij voornamelijk via die kanalen reclame maken.

Hoe gaat de consument om met de verkregen informatie? Uit de levensstijl van de typische consument bleek dat hij hoofdzakelijk rationele afwegingen maakt. Vooraleer hij uiteindelijk een winkel zal kiezen, zal hij eerst alle mogelijkheden goed afwegen. Maar is dat altijd zo? Waarschijnlijk niet. In dit geval gaan we er wel vanuit dat hij op een rationele manier verschillende winkels zal gaan benaderen en er de nodige informatie over zoeken (bijvoorbeeld hoe groot is de winkel, wat is de hoeveelheid bioproducten, hoever gaan ze in dat concept, ...). De informatie is doorgaans makkelijk te vergaren en de consument is hoger opgeleid waardoor hij intensief op zoek zal gaan naar informatie. De consument behoort bovendien tot die groep die reeds enige kennis heeft van biowinkels en zal het meest aan informatievergaring doen.

 

3. Evaluatie van alternatieven

In deze fase gaat de consument de alternatieven die hij werkelijk in overweging neemt in kaart brengen. De verschillende alternatieven zoals het Natuurhuis, de Natuurwinkel Anthonissen Terrasana, het Biohofke, Gusta, Bio-planet en Robuust komen terecht in de zogenaamde evoked set. Het zijn allemaal winkels met bioproducten in het centrum van Antwerpen.

Daarna gaat de consument over tot categoriseren. Een mogelijk indeling in niveaus kan de volgende zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Productkeuze

Nu moet de consument uiteindelijk een keuze maken tussen de nog overblijvende alternatieven. Wanneer het product of in dit geval de winkel als eens betreden werd, kan hij hierbij gebruik maken van bestaande evaluaties. Bij een directe ervaring gaat hij terug naar ervaring uit vorige aankopen. Bij indirecte ervaring baseert de consument zich op ervaringen, indrukken en opinies van vrienden, familie en kennissen.

Wanneer het nieuwe evaluaties betreft, kan hij gebruik maken van heuristieken. Deze kunnen variëren van algemene vuistregels, bijvoorbeeld er staat een biolabel op het product dus het zal gezonder zijn, tot zeer specifieke regels, bijvoorbeeld mijn beste vriend koopt altijd in de Robuust dus ik ga daar ook kopen.

 

5. De aankoop

Uiteindelijk zal de consument kiezen om zijn boodschappen te doen bij Robuust. Hierbij is de totaalbeleving belangrijk. De typische consument die milieubewust omgaat met de dingen in het leven, zal hier ook aangetrokken worden door het feit dat vrij veel zaken niet verpakt zitten. Hij moet zichzelf voorzien van bokalen of plastic potjes.

 

6. Na de aankoop

De typische Robuust consument is een tevreden klant wanneer hij uit de winkel komt. Hij voelt zich goed in zijn vel omdat de waarde duurzaamheid door het winkelen in deze “Zero Waste Shop” wordt bevestigd.

Tevredenheid heeft vaak ook te maken met verwachtingen. Wat verwacht de consument van de Robuust-winkel? Enerzijds bioproducten en anderzijds zoals de naam het ook zelf zegt, verpakkingsloze producten. De typische consument heeft zijn huiswerk goed gedaan en de nodige informatie heeft hem ertoe aangezet om zelf bokalen of plastic potjes mee te nemen. Dit maakt dat hij niet voor een vreemde verrassing staat in de winkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015

bottom of page